– En riktigt bra barnbok ska ge barnen både igenkänning och en aha-upplevelse.
Det säger författaren till Sjöspråket, Malin Roca Ahlgren. Att det blev en bok om språket på sjön är egentligen inte särskilt konstigt. Malin är uppvuxen på sjön – och insåg att en bok om alla konstiga ord man använder ombord på en båt, saknades i barnbokshyllorna.
Vem är du?
Malin Roca Ahlgren från Stockholm. Har bott 17 år i Barcelona. Älskar språk, skriva, träna och att vara på sjön, där jag är uppvuxen till största del.
Jag är även legitimerad i pedagogik och har arbetat med barn och unga. Jag har även frilansat en del som skribent. Jag är författare, främst barnboksförfattare samt är anställd på ett bokförlag där jag arbetar med manus och PR. Jag har två tonårsbarn och bor i Stockholm.
Berätta om boken Sjöspråket!
Sjöspråket är en pedagogisk bilderbok om att bo på sjön. Den kom till för att jag älskar språk och insåg att det finns så många ord som används bara på sjön och tyckte att en sån bok fattades på marknaden. Tänkte att barnfamiljer med båt kommer att uppskatta boken.
Hur kom det sig att du började skriva?
Jag har alltid skrivit. Det låter som en kliché, men det är verkligen så. Jag skrev och tecknade mina egna sagor redan som litet barn och det har jag alltid gjort sedan dess. När jag sedan debuterade som författare var med en pedagogisk bilderbok på flera språk.
Varför barnböcker?
Jag har alltid tyckt väldigt mycket om barn. Jag visste tidigt att jag ville bli mamma, jag visste också att jag ville arbeta med barn när jag skulle bli stor. Jag vill bidra till att barns värld ska bli bättre.
Vad inspireras du av?
Mina egna barn, barn jag träffat i mitt arbetsliv och berättelser jag ser och hör om omkring mig.
Hur ska en riktigt bra barnbok vara?
Den ska ge barnet igenkänning, en AHA-upplevelse och gestalta känslor både i text och bild.
Vad läste du själv när du var liten?
Som liten mest serietidningar som Kalle Anka och Fantomen, men som lite större: Fem-böckerna, Jean M Auel, John Jake, Alex Haley …