Drömmen är att väcka de som står allra längst från skogen, de som inte har någon relation alls till skogen, kanske till och med är lite rädda för den. Det säger Sofia Lilja som skrivit och fotograferat i Nyfiken på skog.
Nyfiken på skog är en hyllning till och en upptäcktsfärd i lövskog, barrskog, myr – ja i hela den svenska skogen under årets alla årstider. Grundtanken är att utgå från det som vi träffar på i skogen, det vi har frågor kring, saker vi är nyfikna på och vill veta mer om och kittla vår lust att själva ge oss ut på jakt efter nyfikenheter.
– Jag hoppas att boken ska kunna dela glädjen över de små saker som jag tror att vi alla behöver mer av. En slags omvänd trend till påkostade semestrar, storslagna vyer och häftiga upplevelser som händer så sällan, säger Sofia och fortsätter:
– Det lilla kan likväl vara det stora. När vi lär oss att sitta ner i skogen och upptäcka även de små sakerna och känna glädje över dem blir det helt plötsligt tätt mellan de stora upplevelserna.
Sofia Lilja är utbildad biolog och har doktorerat inom naturgeografi och landskapsanalys. Hon är en riktig friluftsmänniska och ständigt fascinerad av och nyfiken på skogen.
– Ja det har jag alltid varit. Sedan jag var liten har jag sprungit runt och upptäckt saker i skogen och gjort samlingar av det jag hittat.
Sofias personliga favoritskog då? Jo, det är den taniga tallskogen på gränsen till den öppna myrmarken.
– Pors, skvattram, ljung och rosling. Tystnaden och siktdjupet. Det är något med det karga och magra som förenklar upplevelsen. Samma miljö är en utmärkt kuliss på vintern. Kylan och stillheten, dämpade färger och kaffet som värmer.