Rapsolja – med smak från svenska gårdar
49 kr
Lotta Ekberg text
Pernille Tofte foto
Inbunden, 210×255 mm, 200 sidor
Utgiven oktober 2015
Rapsolja – med smak från svenska gårdar
1:a pris!
Vinnare i kategorin råvara när Måltidsakademin utsåg "Årets svenska måltidslitteratur 2016"
Gula, blommande fält – så långt ögat når. Visst känner du igen synen längs vägarna?! Men få vet vilka underbara smaker och nyttigheter som döljer sig i de små, svarta och oansenliga rapsfröna.
Rapsolja – med smak från svenska gårdar är den första boken i Sverige om kulturväxten raps och kallpressad rapsolja. Den tar dig med på en resa i gränslandet mellan skön fakta och konkret underhållning, kantad med vackra och viktiga bilder. I boken kan du både se och läsa om hur raps odlas, förädlas och hur det går till att pressa olja. Dessutom guidas du genom en oljeprovning och får tips på några av rapsens bästa smakkompisar – för ingen kallpressad rapsolja är den andra smaklik – du kan förnimma allt från blommiga och nötiga dofter till milda gräsiga och ljuvligt smaksatta smaker. Enkla recept och flera överraskande tips utlovas också.
Du får veta vems rapsolja som hamnade i råvarukorgen i tävlingen Årets kock och vem som menar att ”Rapsen är som räntan, den arbetar året om”.
Vi besöker tio av Sveriges småskaliga rapsbönder och mathantverkare, från tidig februari till tid för höstsådd:
Gunnarshögs Gård (Vallby, Skåne)
Julita rapsolja (Julita, Södermanland)
Krokstorps Gård (Påarp, Skåne)
Nyborgs Gård (Bro, Uppland)
Nöbble Gård (Rockneby, Småland)
Säby Gård (Ingarö, Uppland)
Säby Gård (Ytterjärna, Södermanland)
Sänkdalens Gård (Vikbolandet, Östergötland)
Västanås Gård (Kristinehamn, Värmland)
Öländsk rapsolja (Borgholm, Öland)