Vid rinnande vatten
295 kr
Sten Bergström
Mats Andréasson
Torbjörn Skogedal
Inbunden, 240×270 mm, 264 sidor
Utgiven juni 2020
E-bok (pdf) köp på Adlibris
PROVLÄS
Betydelsen av rinnande vatten
Vad är egentligen skillnaden mellan en älv, å, jokk och bäck? Varför finns det inga floder i Sverige? Och vad har det rinnande vattnet betytt för naturen och det moderna samhälle som vi lever i idag?
Människan har alltid sökt sig till rinnande vatten. Vattnet fascinerar och är förutsättningen för allt liv på jorden. I alla tider har människan också funderat över vattnet. Varifrån kommer det och vart tar det vägen? Kan vi lita på att vi har tillräckligt med vatten i framtiden?
Sveriges landskapsbild har skapats av is och rinnande vatten. Växt- och djurliv har anpassat sig därefter. Idag är det människan som står för den största förändringen av Sveriges vattendrag; vi har utnyttjat dem för att bygga upp den moderna välfärdsstaten med timmerflottning, kanalbyggen, dikningar, sjösänkningar och elektrifiering med hjälp av vattenkraft. Exploateringen blev en förutsättning för vårt välstånd, men den har också efterlämnat en miljöskuld.
Idag står vi inför nya vattenutmaningar. Hur ska vi kunna garantera en säker tillgång till drickbart vatten fritt från rester av läkemedel och andra farliga ämnen? Hur värnar vi vattnets naturvärden och vad händer med vårt rinnande vatten när klimatet förändras?
Boken beskriver – från norr till söder – det svenska rinnande vattnets betydelse för natur, kultur, historia, samhällsutveckling och människor. Utifrån sin yrkeserfarenhet och omfattande resor genom landet ger de tre upphovsmännen i text och bild sin syn på det flödande vattnets mångfald.