Glaciärer
Det är dags att lära känna de cirka 250 glaciärerna vi har i Sverige. Medan de ännu ligger som oskuldsfulla smycken i våra fjäll. De kan vara dömda till undergång om dagens klimatförändringar fortsätter.
De ligger som frusna, vita skönheter på bergssluttningarna. Till synes stela och hotfulla. Men lär vi känna våra svenska glaciärer så ser vi hur levande och sårbara de är. De flyter nerför bergssidorna, de spricker och de smälter.
Följ med glaciärologen Per Holmlund på en resa i ord och bild till några av Sveriges mest intressanta glaciärer. Det är ett fotomaterial som är insamlat under drygt 30 år och det är berättelser som anknyter till ett urval av de drygt 250 glaciärer som vi har i landet. Du får veta hur de fungerar och om deras historia. För fjällvandraren, den klimatintresserade eller bara soffäventyraren är detta den perfekta boken för att lära känna de svenska glaciärernas liv.
Glaciärer är starka symboler för vår sårbara miljö. De reagerar mycket kraftigt även på små förändringar i klimatet. Alla kan se att det händer påtagliga saker i naturen till följd av ett varmare klimat och människan har med all säkerhet ett finger med i spelet.
Men försvinnande glaciärer är inte bara begripliga bilder av skeenden, det är också i allra högsta grad något som påverkar oss. I höga bergsområden fungerar glaciärer som regleringsmagasin för floder. De sprider vattenflöden över året och minskar negativa effekter av kraftig nederbörd och torka.
Om glaciärerna försvinner ökar risken för översvämningar samtidigt som låga flöden blir ännu lägre under torrperioder. För Sveriges del är detta inte så allvarligt, men i länder kring Himalaya och Anderna är detta ett mycket allvarligt hot. Smältande glaciärer höjer dessutom världshavets yta, vilket är ett högst påtagligt hot för hundratals miljoner människor på vår jord.