Eldsjälar i utmarken
295 kr
Victoria Johansson Törnqvist
ISBN 9789189021365
Utgiven Juni 2021
Band Inbunden
Antal sidor 250
Format 240×250 mm
E-bok (pdf) köp via Adlibris
”Finns bara ett ord – MÄSTERLIGT. Bra text och kanonbilder”
Peo Karlström, reporter på Dalabygden
”Gudars vilken fin bok, stort grattis. Kanonbilder, personliga och intressanta texter, snygg layout"
Lars-Ove Wikars, naturvårdskonsult
För många framstår kanske fäbodliv som exotiskt eller väldigt gammeldags. Men tänk om det i själva verket är dessa ofta mångsysslande småbrukare som bär framtiden i sina händer?
I denna bok möter vi 2000-talets fäbodbrukare i skogslänet Dalarna. Idogt arbetande småbrukare som sommartid flyttar till skogs med sina djur, ofta till små gråtimrade stugor och fjus utan el och vatten. Kanske är det dessa människor som egentligen lever i världens mitt, som allra mest klarsynt ser vad som håller på att hända med jorden och faktiskt försöker leva därefter?
I alla fall är det människor som vågat välja sin egen väg och följt sina drömmar men samtidigt bär upp en lång tradition och ett hållbart arv. Det är människor som sliter hårt, men ändå ofta uttrycker att de har funnit friheten. Här berättar de om lantraser, mjölkprodukter, fäbodstigar, klimathot, myndighetsbyråkrati, hantverk och mycket annat. De delger sina livsval och drömmar, funderar kring framtiden och gör historiska tillbakablickar.
Victoria Törnqvist har tidigare skrivit barnböcker om den busiga fjällkon Tjärna och det lilla lammet Ullstrumpa samt dokumenterat livet på två fäbodar i Dalarna. Hon är utbildad kulturantropolog men arbetar till vardags på högskolebiblioteket i Falun och många somrar har hon arbetat som fäbodkulla. Victoria är även egenföretagare inom kulturbranschen och anordnar bl a vis- och poesiaftnar och konserter med vallmusik.
År 2016 blev hon framröstad som läsarnas favorit i Hela Sveriges Stora Landstipendium och år 2020 tilldelades hon Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris för att hon med sina böcker om Tjärna sprider kunskap om fäbodlivet och levandegör en viktig del av Faluns och Dalarnas kulturhistoria.